Jeśli chodzi o chlebak to tyle się dowiedziałem:
-Żelazna racja
-przybory do jedzenia
-pojemnik na tłuszcz lub masło
-kocher + paliwo
-przybornik do czysczenia broni
-przybory do mycia,golenia i szycia
A tornister:
"Przepisowa zawartosc tornistra zolnierza piechoty byla taka sama dla obydwu modeli. W komorze glównej znajdowaly sie: sznurowane buty z cholewka umieszczone po bokach (lewy z pasta i szmatka, prawy ze szczotkami do czyszczenia); menazka w swojej kieszeni (konserwowany chleb w srodku); worek z osprzetem do namiotu; przybomik do czyszczenia karabinu, zawiniety w pokrowiec zamka; para welnianych skarpet; sweter (jesienia i w zimie); jedna konserwa miesna jako „zelazna" racja.
Wewnatr z klapy tylnej umieszczano: zestaw do golenia i mycia, niezbednik krawiecki, recznik, chusteczki do nosa i podkoszulek. Podczas wojny , w warunkach polowych, zawartosc sie zmieniala,
w zaleznosci od wymagan, ale najczesciej byla taka sama." - http://www.militaria.neostrada.pl/main.htm
Ile byłem w stanie pomóc to zrobiłem ;)
_________________ SiekÄ wkoĹo kule,
ĹamiÄ siÄ bagnety,
Hej na barykady druhy,
Marsz powstancy-zuchy,
Hej za broĹ!
Jak WH miał klase czyli lata 1939-1943 to nosili wszystko w plecaku, co nie zmiesiło sie w chlebaku, w 1944 to juz nic nie nosili a dawali nogi za pas.
http://www.dererstezug.com/packingatornister.htm jak tornister był pakowany
_________________ Fünf minuten vor der Zeit, ist Soldatenpunklichkeit
Dzieki. Jedno pytanko: Co to za linka w srodku? JUz wiem linka do celty.Dzieki za info , Tylko dlaczego chowali menazke w srodku a my nosimy na plecakach?
_________________ Maruda
Ostatnio zmieniony przez CHUDY 2008-03-06, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Pamiętajcie koledzy, że plecaki podczas II wojny praktycznie nie były w użyciu i jedynie gdzie można było je spotkać to w czasie przewozu taborowego, u żołnierzy wracających na przepustki i z powrotem, albo w koszarach podczas pełnienia służby wartowniczej(i tez nie zawsze). W chlebaku poza tym co podał Jankes nosili wszystko:)
I wojenne plecaki miały mniejszą pojemność i dlatego miały szlufki na klapie, do których była mocowana menażka.
_________________ ,, jestem zwykłym niemieckim psem, wilczurem, dajcie mi Karmę !!!!!! ''
Do jakiej GRH należysz?: GRH 3 Bastion Grolman
Wysłany: 2008-03-10, 19:43
plecaki I-wszo wojenne były większe ale mniejsze ...
W obrysie były szersze i wyższe, ale były cieńsze, z tąd te szlówki do menażek na klapie, która zresztą nie zawsze była z sierści. Dodatkowo na górze przychodził koc i zeltbahn ( pierwszowojenne nie były trójkątne) poniżej plecak "od tyłu"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum